Er komt een broertje of zusje

Als er een tweede op komst is, kun je het beste tijdig beginnen met het voorbereiden van je...

Als er een tweede op komst is, kun je het beste tijdig beginnen met het voorbereiden van je eerste kind. Daarbij is het de bedoeling dat hij of zij de komst van een broertje of zusje niet als een negatieve of beangstigende gebeurtenis gaat zien. Hoe pak je dat nu aan?

Wacht niet te lang met vertellen
Wacht niet te lang met het vertellen dat er een baby komt. Zo heeft je kind meer tijd om aan het idee te wennen. Kinderen voelen heel snel aan dat er iets aan de hand is en merken het gauw wanneer hun ouders iets proberen te verbergen. Weet je kind niet wat dat is, dan kan hij of zij zich allerlei beangstigende voorstellingen gaan maken van dat ’geheim’. 

Op tijd veranderen
Voer alle grote veranderingen in het leven van je kind die te maken hebben met de baby al geruime tijd voor de bevalling door. Misschien verhuist de oudste van de babykamer naar een kinderkamer of van het wiegje naar een groter bed. Het kan ook zijn dat je eerste kind na de geboorte naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal gaat. Als je wacht met deze veranderingen tot na de geboorte van de baby, kan de oudste het gevoel krijgen dat hij of zij letterlijk plaats moet maken en dat je hem of haar niet langer lief en interessant vindt. Bovendien kost het een kind tijd om aan deze veranderingen te wennen en daarbij heeft hij of zij jouw exclusieve aandacht nodig. Vertel je kind dat hij of zij een nieuwe kamer en een groter bed krijgt, omdat hij of zij daar nu groot genoeg voor is. Vermijd het verband tussen deze veranderingen en de komst van de baby en breng het als een beloning voor het feit dat hij of zij nu groot genoeg is voor een grote kamer en een echt bed! Ook het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal hoort daarbij.

Informatie delen
Geef een zo eerlijk mogelijk antwoord op de eventuele vragen van je kind, aangepast aan zijn of haar belevingswereld. Laat je kind bijvoorbeeld alvast plaatjes zien van de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder en vertel dat de baby uit je buik komt als het helemaal af en groot genoeg is. Neem je oudste een keer mee naar een zwangerschapscontrole als hem of haar dat leuk lijkt. Probeer wel de balans te houden en leg niet te veel nadruk op de komst van de baby. Voor je kind zijn er nog veel andere interessante ontwikkelingen, zoals nieuwe kinderen op het kinderdagverblijf, de poes van de buren of het bezoek van oma. Let er dus op dat je ook zoveel mogelijk aandacht hebt voor de hoogtepunten in zijn of haar belevingswereld. Probeer de gesprekjes over de nieuwe baby daar als vanzelfsprekend doorheen te laten lopen en voorkom dat deze overheersen.

Samen voorbereiden
Om alvast een band op te bouwen tussen je eerste kind en de baby, kun je je oudste betrekken bij de voorbereidingen. Laat je kind bijvoorbeeld ’helpen’ bij het uitkiezen van de babykleertjes, het speelgoed en de gordijnen voor de babykamer. Praat daarbij steeds zoveel mogelijk over ’onze baby’. Laat je kind kennismaken met andere baby’s. Ga samen op bezoek bij familieleden of kennissen met een kleine, zodat je kind zich een reëel beeld kan vormen van het aanstaande broertje of zusje. Vertel bovendien dat kleine baby’s eigenlijk alleen maar slapen, eten en huilen, zodat je kind niet teleurgesteld is als hij of zij niet direct het verwachte speelkameraadje krijgt.

Aandacht verdelen
Als de baby eenmaal is geboren, zal de kraamvisite snel op de stoep staan. Vraag de visite vooraf eerst wat aandacht aan de grote broer of zus te geven, voordat de baby wordt bewonderd. Eventueel kan de visite een klein cadeautje voor de oudste meenemen. Als de visite met de baby op schoot zit, laat hen dan ook de oudste uitnodigen om er even bij te komen zitten. Vertel nog niet dat de oudste zo fijn met het broertje of zusje kan spelen, want dat zal nog even duren. Betrek de oudste (wanneer deze het leuk vindt) bij de verzorging van de baby. Laat het eens helpen met het verschonen van een luier of wanneer de baby in bad gaat. Belangrijk is om je aandacht zo goed mogelijk te verdelen tussen beide kinderen. Omdat de kleine in eerste instantie veel meer van je tijd en aandacht zal vragen, is het verstandig om ook een paar exclusieve momenten te reserveren voor je eerste kind. Ga even met hem of haar alleen naar de speeltuin, supermarkt, et cetera als je partner thuis is. Zorg ervoor dat hij of zij regelmatig in het middelpunt van de belangstelling staat en let erop dat de baby jullie daarbij niet kan storen.

Boekjes voorlezen
Er zijn boekjes die je kind voorbereiden op de komst van een broertje of zusje zoals:
Grote zus van Willemijn de Weerd.
Er komt een baby bij van John Burningham.
Wat zit er in je buik, mama van Sam Lloyd.
Wij krijgen een baby van Katja Reider en Marijke ten Cate.
Kleine pluis van Dick Bruna.
Bobbi wordt grote broer van Ingeborg Bijlsma.
Kaatje en mama’s buik van Liesbet Slegers.
Een baby’tje op komst van William en Martha Sears.
Annabella krijgt een zusje van Barbara de Wolf en Mieke van Hooft.
Beschuit met muisjes van Ellen van Lieshout. 

Meer lezen? Je tweede kind. Hoe houd je je hoofd koel met een baby en een peuter? van Naia Edwards.

beschuit-muisjes beschuit-muisjes