Gezellig op reis met de auto

Een autovakantie met je kind(eren) is soms een hele uitdaging, maar met de juiste...

Een autovakantie met je kind(eren) is soms een hele uitdaging, maar met de juiste voorbereiding kan het ook de ideale manier zijn om op vakantie te gaan. Hoe houd je het vooral leuk?

 

Slaaptijd is reistijd

Als je kind ’s middags slaapt, kan dat een goed moment zijn om lekker door te rijden. Is dat niet het geval, dan is het handiger om ’s avonds te rijden. Jullie reistijd is dan slaaptijd voor je kind. Bijkomende voordelen zijn dat het ’s avonds een stuk minder warm is en dat het rustiger is op de weg waardoor jullie eerder op de plaats van bestemming zijn. Houd er wel rekening mee dat je kind uitgerust is bij aankomst, terwijl jij moe bent van het reizen. 

Als je langere ritten overdag maakt, deel de rit dan op in stukken van zo’n twee uur. Plan daarna een lange tussenstop, waarin je kind zich heerlijk uit kan leven. Veel parkeerplaatsen langs de snelwegen hebben een kinderspeelplaats. Bovendien voorkom je zo dat er een plaspauze nodig is op een moment dat er net geen parkeerplaats in de buurt is.

 

Houd het koel

Let er op dat je kind niet in de volle zon komt te zitten in de auto. Een zonwering waar je kind doorheen kan kijken om wat van de omgeving te zien is een uitkomst. Is het erg warm? Geef je kind dan extra drinken, maar niet zo veel dat je bij elk tankstation moet stoppen om te plassen.

Let op tocht in de auto. Niets is zo lastig als de vakantie begint met snipverkouden vakantievierders. Heb je airconditioning in je auto? Zet hem dan niet al te koud. Hoe verleidelijk ook, de overgang van de koele auto naar de warme buitenlucht kan ook tot verkoudheid leiden. Als je stopt, is het fijn als je je auto in de schaduw kunt zetten. Lukt dat niet, lucht dan de auto even voordat je weer op pad gaat. Leg een witte handdoek in het kinderstoeltje: het zitje voelt koeler aan, de handdoek neemt zweet op en zorgt ervoor dat een donkergekleurd stoeltje tijdens het parkeren niet te veel opwarmt.

 

Lekker voor onderweg

Ook al stop je om de twee uur, voor je kind is dat lang om zonder iets te eten of drinken te zitten. Houd het eten en drinken dus bij de hand zodat je gemakkelijk iets kunt geven bij trek. Zorg ook voor natte washandjes of snoetenpoetsers. Daarmee zijn kleffe handjes en gezichtjes zo weer schoon en het is een heerlijke verfrissing.

 

Leuk voor onderweg

• Probeer je kind te betrekken bij wat je onderweg ziet zoals dieren in de wei, een draaiende molen en een grote vrachtwagen.

• Houd speeltjes bij de hand. Bind die bij voorkeur vast aan het autostoeltje om gedrein om een gevallen speeltje te voorkomen.

• Hang een speelgoedzak aan de achterkant van de voorstoel. Zo kan je kind goed bij zijn of haar speelgoed en kan hij of zij het ook makkelijk weer opbergen. Maak een verrassingszak met leuke speeltjes, iets lekkers en cadeautjes erin. Je kunt dan afspreken dat er elk uur een verrassing uit de zak gehaald mag worden.

• Elektronisch vermaak zoals een tablet, draagbare dvd-speler, MP3-speler of luister-cd doen het vaak goed.

• Zet kindermuziek op en zing samen mee.

• Heb je meerdere kinderen en krijgen ze ruzie, probeer die dan snel te sussen. Het kan de sfeer in de auto behoorlijk verpesten en dat is een vervelend begin van jullie vakantie.

• Oefen met je oudere kind(eren) alvast de basics van de taal van het vakantieland waar jullie naar op weg zijn. Leuk en handig om straks ook meteen zelf brood (of ijs) te kunnen halen.

• Doe spelletjes zoals ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’, ‘ik ga op reis en ik neem mee’ en ‘wie ben ik’.

• Geef je oudere kind(eren) een kinderlandkaart om zelf uit te zoeken waar jullie je op dat moment bevinden.

• Hoe gezellig je zelf in de auto bent, bepaalt mede de gezelligheid van je kind(eren).

 

Veilig onderweg

• Vervoer je kind in een goedgekeurd autostoeltje.

• Zorg dat het kinderslot ingesteld staat.

• Laat je slapende kind nooit achter in de auto .

• Als je peuter het nog pikt, doe hem of haar dan een luier(broekje) aan om paniek te voorkomen bij een plasongelukje.

 

Vergeet de terugreis niet!

Vaak wordt de heenreis van een autovakantie met kinderen goed gepland en voorbereid, maar wordt de terugreis vergeten terwijl die even lang duurt. Bereid deze op dezelfde manier voor als de heenreis om jullie vakantiegevoel ook op weg naar huis vast te houden.

 

We wensen jullie een fijne reis en een prettige vakantie!

 

met de auto met vakantierev met de auto met vakantierev