Hoe bied je je baby geborgenheid?

Je baby zit maandenlang bij jou in je buik. Daar voelt alles heerlijk vertrouwd en warm. Met...

Je baby zit maandenlang bij jou in je buik. Daar voelt alles heerlijk vertrouwd en warm. Met de geboorte komt hij of zij in de grote wereld. Je baby is dan nog heel open, neemt alles in zich op en kan zichzelf nog niet beschermen tegen kou, hitte en allerlei prikkels. Om gezond te kunnen groeien en zich goed te kunnen ontwikkelen heeft je baby rust en geborgenheid nodig en is daarvoor helemaal op jou aangewezen.

 

Warm en vertrouwd

Als ouder heb je de mooie taak om het prille leven van je baby overzichtelijk te houden in deze drukker dan drukke wereld waarin er dagelijks ontzettend veel prikkels op je kindje afkomen. Voldoende slapen is dan heel belangrijk om al die prikkels te kunnen verwerken. Wanneer het slaaptijd is, vinden veel baby’s het moeilijk zich over te geven en de slaap te vatten. Ze blijven het liefst dicht bij hun moeder, want dat voelt warm en vertrouwd. Vooral bij het slapen gaan, zoeken ze die geborgenheid op. Je kunt je baby dan helpen door het slapen lekker knus te maken, bijvoorbeeld met een (inbaker)slaapzak. Deze geeft je kindje een geruststellend gevoel en houdt hem of haar voldoende warm waardoor de slaap langer en dieper wordt. Ook buiten bed heeft je kindje behoefte aan warmte en bescherming, bijvoorbeeld met een leuke omslagdoek. Die kun je eindeloos inzetten: na het baden, tijdens het voeden, in de autostoel en de box.   

 

Lekker slapen

Veel baby’s hebben de eerste weken moeite met het verwerken van alle nieuwe prikkels. Dat uit zich tijdens de slaap in schrikbewegingen en maaiende armpjes waarmee je baby zichzelf voortijdig wakker ‘slaat’. Je baby is dan niet goed uitgerust en dat maakt het verwerken van nieuwe prikkels lastiger. Er kan dan een vicieuze cirkel ontstaan van te weinig slapen, veel huilen en slaap- en hongersignalen die steeds onduidelijker worden. Een inbakerslaapzak kan dan een uitkomst zijn. De warmte ervan stelt gerust en door de begrenzing van de armpjes halen de schrikbewegingen je baby niet meer uit zijn of haar slaap. 

 

Prettig ritme

Wat ook bijdraagt aan het gevoel van geborgenheid bij je baby zijn regelmaat en voorspelbaarheid. Houd een prettig ritme aan van slapen, spelen en voeden en leg je baby bij de eerste slaapsignalen in bed. Zorg voor een fijne slaapplek en een vast ritueel voor het slapen gaan. Dat biedt je kindje herkenning en vertrouwen en daarmee een heerlijk diepe en lange slaap. Welterusten!

 

geborgenheid geborgenheid