De intern begeleider weet de weg

Wat kan een intern begeleider voor jou en je kind betekenen?

Binnen de kindcentra zijn intern begeleiders werkzaam. Wat kunnen zij voor jou en je kind betekenen?

Taken

In het onderwijs ondersteunt de intern begeleider de collega’s om hun werk in de groepen vorm te geven. Hij of zij is verantwoordelijk voor de zorg voor of ondersteuning van de kinderen, heeft coördinerende en begeleidende taken en helpt leerkrachten en ouders met hun hulpvragen over de kinderen. Daarbij wordt uitgegaan van de onderwijsbehoeften van ieder kind, zoals verlengde instructie, meer tijd voor een bepaalde opdracht, aangepaste leerstof, speciale begeleiding op het gebied van gedrag, concentratie en/of zelfstandigheid of lesstofverrijking.

Onderwijsbehoeften
Het team van het kindcentrum zorgt er met elkaar voor dat alle verschillende onderwijsbehoeften vormgegeven worden. Dit wordt zoveel mogelijk binnen de groep georganiseerd, maar voor sommige kinderen is er meer nodig in de vorm van extra begeleiding of ondersteuning. Dan kan de intern begeleider een onderwijsarrangement aanvragen bij het samenwerkingsverband. Krijgt een kind zo’n onderwijsarrangement, dan evalueert de intern begeleider regelmatig met alle betrokkenen het verloop hiervan, vanuit het streven naar passend onderwijs.

Onderwijsarrangement
Het aanvragen van zo’n arrangement gaat in overleg met de ouders en leerkracht(en) van het kind en de orthopedagoog en onderwijsspecialist van het samenwerkingsverband. Ook kunnen er andere instanties bij betrokken worden. Is er sprake van een complexe situatie die het onderwijs overstijgt, dan wordt deze besproken in het ondersteuningsteam. Dit gebeurt altijd samen met de ouders. In het ondersteuningsteam zitten de jeugdgezondheidsarts, schoolmaatschappelijk werk, de leerkracht(en), de orthopedagoog en de onderwijsspecialist. De intern begeleider is hierbij de spin in het web: hij of zij verzorgt de dossiers en zorgt ervoor dat alle betrokkenen goed zijn geïnformeerd.

En verder

De intern begeleider kijkt voortdurend mee hoe kinderen zich ontwikkelen en helpt de leerkrachten om het juiste aanbod te plannen. Als er zorgen of vragen zijn over een kind, dan kan de intern begeleider advies geven of regelen dat er advies volgt van een externe aanbieder. Daarnaast zet de intern begeleider zich in voor een goede overdracht bij het vertrek van een kind of de komst van een nieuw kind. Doel hiervan is dat in de nieuwe groep zo goed mogelijk wordt voortgezet wat voor het kind stimulerend werkt. Bovendien is de intern begeleider ook de aandachtsfunctionaris in het kader van de meldcode kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag.

 

wegwijzer wegwijzer