Doe het in één keer goed

PIT vindt net als de BMK en PO-raad dat SER-rapport niet ver genoeg gaat en het aan een juiste aanpak ontbreekt

Vandaag presenteerde de SER het rapport ‘Een kansrijke start voor alle kinderen’. De BMK en de PO-raad vinden dat het rapport de urgentie en knelpunten goed blootlegt, maar dat het aan een juiste aanpak ontbreekt. PIT deelt dit standpunt. (https://www.maatschappelijkekinderopvang.nl/nieuws/bmk-en-po-raad-ser-legt-knelpunten-kinderopvang-bloot-maar-pakt-onvoldoende-door/)

Beste ontwikkelkansen voor ieder kind

Ook wat PIT kinderopvang & onderwijs betreft gaat de SER niet ver genoeg. De insteek is te veel gericht op arbeid, markt en economie. PIT gaat uit van het ontwikkelrecht van kinderen van 0 tot 13 jaar. Dat recht staat bij ons op nummer één en zou het uitgangspunt moeten zijn bij iedereen die zich bezighoudt met de beste ontwikkelkansen voor ieder kind. Het wordt keer op keer wetenschappelijk bewezen dat investeren in jonge kinderen loont. Ouders en professionals voor opvang, onderwijs, ontspanning, ondersteuning en opvoeding werken hierbij nauw samen. Op de dagopvang, maar ook op peuterspeelgroepen en de bso, waarbij de activiteiten van de bso en het onderwijs op elkaar aansluiten en andersom.

Kinderen moeten het uitgangspunt zijn. Met een publiek gefinancierde kinderopvang, het gelijktrekken van kinderopvang en basisonderwijs en het weghalen van de schotten tussen de ministeries kan de optimale ontwikkeling van ieder kind vooropstaan.

SER-advies SER-advies