OndersteuningsplanLeren en ontwikkelingBasisondersteuning: We werken handelingsgericht en opbrengstgericht, vanuit onderwijsbehoefte en passend bij het (uitstroom-)niveau van de leerlingen. Voor elk kind is er een onderwijsperspectief opgesteld. Dit document is leidend voor de aanpak en ondersteuning voor de leerling. Er wordt in onder-, midden- en bovenbouw gewerkt, waarbij de leerlingen in vaste stamgoepen worden ingedeeld.
Deze algemene onderwijsbehoeften zijn vertaald in een basiswerkwijze binnen De Burcht. Uitgaand van de bovengenoemde basisonderwijsbehoeften van de leerlingen kunnen we op de Burcht onderwijs bieden aan kinderen met diverse leerachterstanden en/of leerproblemen waardoor ze vaak ook op sociaal-emotioneel gebied stagneren in hun ontwikkeling. De expertise van de medewerkers van de Burcht is voornamelijk gericht op het inrichten van het onderwijs vanuit de basisbehoeften van de leerlingen en het aanleren van de basisvaardigheden op gebied van taal, rekenen, lezen en gedrag. Alle leraren van De Burcht zijn specialisten op het gebied van leerlingen met speciale behoeften met gekwalificeerde opleidingen, w.o. MasterSen. De Burcht werkt groepsgewijs met 1 leerkracht vanuit structuur, regelmaat, duidelijkheid, in een prikkelarme omgeving met kleinere leerstappen binnen kleinere stamgroepen. Naast expertise in het werken met leerlingen met een onderwijs/ ontwikkelingsachterstand zijn er medewerkers met expertise op het gebied van sociaal emotionele ontwikkeling op de Burcht. Zo werken er medewerkers met de opleiding als gedragsspecialist, kindercoach, kindertherapeute, leesspecialiste, rekenspecialiste en IB.
Voor fysiotherapie, PMTen logopedie kan tijdend schooltijd een beroep worden gedaan op externe praktijken. Breedteondersteuning In samenwerking met het samenwerkingsverband RiBA is er een pilot opgestart om jonge leerlingen tussen 4 en 7 jaar te observeren. Voor deze leerlingen is nog onduidelijk welk type onderwijs het meest passend is. Deze pilot loopt van augustus 2019 tot en met juli 2022. Fysiek medischBasisondersteuning: Wij hebben geen extra handen om kinderen te verzorgen, die niet zindelijk zijn. Hierdoor kunnen wij ook geen plek bieden aan kinderen die veel en bijzondere verzorging nodig hebben. Er is geen expertise binnen de school om blinde en/of dove kinderen goede kansen te kunnen bieden. Voor kinderen met ligrolstoelen is ons gebouw niet ingericht. Leerlingen met andere beperkingen zoals bijv. het Syndroom van Down zullen individueel beoordeeld moeten worden, waarbij plaatsing zal afhangen van het niveau van betreffende leerling met daarbij behorende onderwijs en ondersteuningsbehoefte.
Sociaal-emotioneel Basisondersteuning: Op De Burcht wordt er gewerkt vanuit structuur, regelmaat, duidelijkheid, prikkelarme omgeving en kleinere stamgroepen om leerlingen de veiligheid te bieden om zich sociaal emotioneel zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen binnen een veilige omgeving. Alle leraren van De Burcht hebben vaardigheden op het gebied van leerlingen met speciale behoeften en zijn daarin geschoold. Om een veilige leeromgeving in Burcht te kunnen realiseren is het nodig om snel te kunnen doorverwijzen wanneer die veiligheid niet gegarandeerd kan worden. De veiligheid kan niet gegarandeerd worden wanneer er sprake is van gedragsproblemen waarbij het kind zelf en mede leerlingen belemmerd worden in onderwijs en ontwikkeling en waarbij de leerkracht onvoldoende tegemoet kan komen aan de onderwijsbehoeften van de groep en de betreffende leerling. Hiervoor is samenwerking met school, ouders, instanties noodzakelijk om snel tot actie over te gaan. WerkhoudingBasisondersteuning: Het team kan kinderen met specifieke onderwijsbehoeften op het gebied van werkhouding een plaats bieden. Als er geen ontwikkeling waar te nemen is in werkhouding wordt verder onderzoek gedaan om te kijken of De Burcht de passende plek is voor de leerling. ThuissituatieBasisondersteuning: Goede samenwerking met ouders is essentieel in de ondersteuning van de leerlingen van De Burcht. Wij betrekken de ouders bij het onderwijsleerproces en de ontwikkeling van hun kind door een ouders “vertel-me-je-kind” gesprek aan het begin van het schooljaar, een informatie avond, 2 x per jaar gespreksmomenten, telefonische contacten, gesprekken en huisbezoeken. Breedteondersteuning: Realiseren van opvoedondersteuning in samenwerking met de verschillende gebiedsteams, zodat de basis van de leerling verstevigd wordt en dit ten goede komt aan de ontwikkeling van de leerling.
Wat willen we nog:Leren en ontwikkeling:
Werkhouding:Ontwikkeling van de Leerlijn Leren Leren zodat de aanpak werkhouding nog planmatiger ingezet kan worden en duidelijk wordt wat de leerling nodig heeft om de werkhouding verder te ontwikkelen. Door leerlingen meer bij hun eigen leerproces te gaan betrekken middels het stellen van doelen en hen onder woorden te laten brengen hoe ze het best leren willen en kunnen leren willen we de motivatie van de kinderen verhogen.
Naast cognitieve vaardigheden ook werken aan het gehele mens-zijn, werken aan sociaal emotionele vaardigheden zodat leerlingen sterker in hun schoenen komen te staan. Meer praktisch onderwijs gekoppeld aan de cognitieve leerlijnen. De Burcht participeert binnen de Stichting PIT in het Project Wetenchap & Technologie en wil meer inzetten op ontdekkend leren door het werken in thema’s. Thuissituatie:Gezien de toenemende problematiek in de thuissituatie is een intensievere inzet van wijkteams werk zeer wenselijk. Ondersteuning in overleg met ouders via school in vroeg stadium inzetten t.b.v. ontwikkeling van leerling ook door de intensievere inzet van de SMW-er. |